Lineer metal çinko üretim tesisi 90 bin ton külçe çinko üretimi yapıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırım bedeli 102 milyon dolar olan Siirt Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi’nin açılışını yapılmıştı.

Sitenin bilgisine göre:
“Türkiye’nin kalkınma hedefine uygun olarak Şirketimiz Siirt Organize Sanayi Bölgesinde ilk aşamada 30.000 ton/yıl kapasiteli çinko metal üretim tesisi kurmaya karar vermiştir. Türk-Katar ortaklığı ile kurulacak entegre tesis, ilk fazda yıllık 30 bin ton toplamda ise 90 bin ton külçe çinko üretimi yapacak olup 145 dönüm arazi üzerinde inşa edilmek üzere planlanmıştır. Bunların yanı sıra Kurşun, Kadmiyum, Nikel ve Kobalt gibi değerli metallerden oluşan 5.000 ton/yıl konsantre bazında yan ürünler de üretilip Türk Sanayisine arz edilecektir. Dolayısıyla Çinko ve yan ürünlere (Kadmiyum, Nikel ve Kobalt vb.) dayalı nihai ürünlerin entegre olarak üretilip, geliştirilmesi ve pazarlanması ile de Siirt şehrimiz sanayi, buna dayalı ticaret ve lojistik hizmetleri ile yeni bir kimlik kazanmış olacaktır. Bu tesisler sayesinde istihdamın ve katma değerli hizmetlerin gelişiminin bölgedeki iktisadi faaliyetlere benzersiz bir ivme kazandıracağı aşikardır. ”
Türkiye’nin yıllık tüketimi 250 bin ton ve tamamı ithal ediliyor. Tesis, ilk etapta 90 bin ton, 2023’te 250 bin ton üretim yapacak. Hakkâri ve Siirt’te 1900 kişi direkt, 1100 kişi dolaylı olmak üzere toplamda 3000 kişilik istihdam sağlayacak projenin toplam yatırım büyüklüğü 102 milyon USD tutarındadır. Tesis tam kapasitede yıllık 216 milyon dolar değerinde üretim gerçekleştirerek Türkiye’nin yıllık çinko ithalatını %38 azaltacaktır.
Çinko, yerkabuğunda en çok bulunan elementler arasında 23. sıradadır. En çok kullanılan cevheri sfalerit (ZnS) olup %40-50 çinko ve yaklaşık %10 demir içerir.
Çinko, antik çağlardan beri bilinen ancak üretimi ve kullanılması tam anlaşılamadığından diğer metallerle karıştırılan bir elementtir. Metalin ilk tarifi, Strabos’un yazdığı Mysia adlı eserin Andriera adlı bölümünde “Sahte gümüş” (False silver, Yunanca: Pseudargyros) olarak yapılmıştır.
Çinko, dünyada yıllık kullanım miktarı açısından demir, alüminyum ve bakırdan sonra gelir. Çinko:
korozyondan korunma amacıyla, çelik gibi diğer metallerin galvanize edilmesinde,
pirinç nikelli gümüş, değişik lehimler, alman gümüşü gibi alaşımların yapımında,
genellikle otomotiv endüstrisinde döküm kalıplarında, pilleringövdelerinin yapımında kullanılır.
Çinko oksit, sulu boyalarda beyaz pigment olarak ve lastik sanayiinde aktivatör olarak kullanılır. Reçetesiz satılabilen bazı merhemlerin bileşiminde bulunur ve ince bir tabaka halinde uygulandığında cildin su kaybetmesini önler. Yazın güneş, kışın da soğuk yanıklarına karşı koruyucudur. Bebeklerin bez bağlanan bölgelerinde çok az miktarda kullanılarak ciltte meydana gelebilecek kızarıklıklar önlenebilir. Yaşa bağlı göz hastalıklarının tedavisinde de kullanılır.
Çinko klorür, deodorantlarda ve ahşap koruyucu olarak kullanılır.
Çinko sülfür, karanlıkta parlayan pigment olarak saatlerin akrep ve yelkovanlarında kullanılır.
Çinko metil, (Zn(CH3)2) pek çok organik maddenin sentezinde kullanılır.
Çinko, pek çok günlük vitamin ve mineral ilaçlarının bileşenidir. Cildin ve kasların erken yaşlanmasını önleyen anti-oksidan özellikler taşıdığına inanılmaktadır. WİKİPEDİA