Türkiye Yüzyılı – Amerika ve Çin
Yabancı oyunculara karşılık yerli firmaların elini ciddi biçimde güçlendirecek elektrikli otobüs-tren projeleri ve daha fazlası, yerli ve millî sanayinin orta ve uzun vadeli hedeflerine çok daha kısa sürede ulaşabileceğinin değerlendirmesidir.

Türkiye’nin en önemli projelerinden Akkuyu Nükleer Güç Santrali ilk elektriğini 2023 yılı içerisinde üretecek.
Koruyucu standartlara sahip bataryaları ile 80 kilometre gidebilen otobüsler, karbon salınımı ve gürültü kirliliğini azaltacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen dünyanın ilk seri üretim 4. seviye sürücüsüz elektrikli otobüsü Karsan Otonom Atak Electric’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde test etmişti. 2023, yepyeni ve insanlarımıza hizmeti zirveye taşıyan pek çok projeyle geliyor. Savunma sanayi isse hergün büyümeye devam ediyor. Teknoloji-bilim alanında hızla ilerleyen bir Türkiye var.
Yeni bir açılışta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu hakkında konuşan Bakan Varank, “Çok ilginçtir, ‘ABD’nin, 50 yıllık, 100 yıllık uzun dönemli planları var.’ diyerek iç geçirenler, Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonunu açıkladığında burun kıvırabiliyorlar. ’20 yılda ne yaptılar ki 100 yılda ne yapacaklar?’ diyerek, akıllarınca hem 20 yılda yapılanları hem de Türkiye Yüzyılı vizyonunu küçümsemeye çalışıyorlar. Biz tabii bunu yapanların karın ağrılarını çok iyi biliyoruz. Tarafsız gazetecilik kisvesi altında, gazete köşelerini muhalefetin propaganda bültenlerine dönüştürenleri net bir şekilde görüyoruz ve tanıyoruz.” dedi.
Sanayici ve girişimcileri her zaman baş tacı ettiklerini vurgulayan Varank, “Sanayi yatırımlarını hızlandırmak için son 20 yılda 100 bine yakın teşvik belgesi düzenledik. 2,4 trilyon liralık yatırımın ve 3,5 milyonun üzerinde istihdamın önünü açtık. Bu teşviklerimizin de sayesinde ve desteğiyle OSB’lerin sayısı 192’den 344’e ulaştı. OSB’lerimiz 2002 yılında 415 bin vatandaşımıza istihdam sağlarken bugün 2,5 milyon vatandaşımız için ekmek kapısı oldu. Son 20 yılda üretimdeki parsel sayısı tam 5 kat artarak 57 bine ulaştı.” diye konuştu.
Dünyada TEKNOLOJİ
ABD ve Çin’in Güç Savaşı
Geçtiğimiz köşe yazılarımda Çin’in teknolojide zirveye çıktığını ciddi hamleler yaptığını siz sevgili okurlarımla paylaşmıştım. Kısa mesafeli sağlıkta kullanılacak uçan araba, uçan taksi, enerji taarrufu yapan mıknatısla çalışan gökyüzü treni ve görkemli teknolojilerini, icatlarını Dubai’de sergileyen Çin, hızla yükseliyor. Tabi ki Amerika bu hızın önüne set çeken yasalar çıkarıyor… Teknoloji alanında ticari pazarda Çin’e kısıtlamalar geliyor. ABD, yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası’yla, Çinli üreticilerin ileri çip teknoloji erişimine yönelik kısıtlamalarla Pekin’in bu sektördeki teknolojik kabiliyetini gölgelemek istediğini aşikar etti. Washington, son dönemde imalat alanındaki kazancını artırmayı, tedarik zincirlerindeki kesintilere karşı küresel pazarın kontrolünü sürdürmek istiyor. ABD Kongresinde çip üretimi sektörüne 280 milyar dolarlık yardımı öngören “Çip ve Bilim Yasası” bu yüzden kabul edildi. Akıllı teknolojiler, uçaklar, bilgisayarlar ve birçok teknolojinin çekirdeğini oluşturan yarı iletken çipler ve entegre devreler, ABD ile Çin arasındaki finansal ve gücü yönetme savaşlarından biri haline geldi.