Yapay Zeka ve Kuantum Teknoloji
Dijital teknolojilerdeki patlama ile dünyamız her gün 2,5 eksabayttan fazla veri üretiyor. Bugün bu veri, 5 milyon dizüstü bilgisayarın veya 150 milyon telefonun belleğine eşdeğerdir.

Her geçen gün daha da artacağı tahmin edilen veri tufanı, bunu destekleyebilecek donanımlara ihtiyacı artırmıştır.
Eksabayt (EB) bilgisayarlarda kullanılan, 1024 petabayt anlamına gelen bir veri büyüklüğü birimidir.
Alt ve üst birimleri
1024 PB (petabayt) = 1 EB
1 ZB (zettabayt) = 1024 EB
İnsanoğlunun bugüne kadar konuştuğu kelimelerin toplamda 5 eksabayt veriden ibaret olduğu düşünülmektedir. 2007 yılında Berkeley Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre 2007 itibarıyla dijital ortamda üretilen toplam veri miktarı 295 eksabaytdır. ( VİKİPEDİ )
Bu donanım geliştirmesi, daha hızlı bilgi işlem veya işlem hızı ve daha büyük depolama sistemleri anlamına gelir.
Günümüzdeki mevcut veri akışı, saniyeler içinde karmaşık hesaplamalar yapabilen bilgisayarlara ihtiyaç duyar. Yapay zeka bunu karşılamaktadır.
Dünya çapındaki şirketler ve Ar-Ge’ler, gelişmiş işlemciler yapma yarışındalar ve bilgi işleme yatırım yapıyorlar.
Büyük veriler, büyük veri kümelerini etkili bir şekilde işlemek için mevcut BT altyapısının sınırlarını zorluyor. Bu da, hızı önemli ölçüde artırma gücüne sahip yeni ve heyecan verici bir kuantum hesaplama paradigmasının geliştirilmesine yol açmıştır. Ama ondan önce mevcut teknolojiyi ve kuantum teknolojisine olan ihtiyacı anlayalım.
Kuantum Hesaplama, bu yüzyılın iki büyük bilimsel devrimini birleştiriyor: bilgisayar bilimi ve kuantum fiziği.
Kuantum hesaplama, bitler, kayıtlar, kapılar vb. gibi geleneksel hesaplamanın tüm öğelerine sahiptir, ancak makine düzeyinde boole mantığına bağlı değildir. Aynı anda birden fazla şey yaparak paralel olarak çalışabilir, bu da mevcut bilgisayarlardan milyon kat daha hızlı olmasını sağlar.
Bu bilgisayarların çalışması biraz karmaşıktır ve tüm kuantum hesaplama alanı hala büyük ölçüde soyut ve teoriktir. Kuantum bitlerine kübit denir. Gerçekten bilmemiz gereken tek şey, kübitlerin atomlar veya iyonlar gibi farklı durumlarda bulunan ve bu durumlar arasında değiştirilebilen diğer parçacıklar tarafından depolandığıdır.
Bu tür bilgi işlem güçleriyle, bir gün, var olan her insanın genetiği gibi tam bilgileri depolayabileceğiz.