Yapay Zeka
Florida Üniversitesi, Mart ayında Yapay Zeka Akademik Girişim Merkezi’ni başlattı. AI Squared olarak bilinen girişim, yapay zeka (AI) ve veri bilimi araştırmalarının kullanımını teşvik eden yeni bir akademik merkezdir.

Girişimi yöneten, Florida Üniversitesi’nin stratejik inisiyatiflerden sorumlu yardımcısı David Reed:
“Bu merkezin en büyük yararı, üniversitenin tamamında yapay zeka bilgisini kolaylaştırmaktır. İster yeni ister bir süredir burada olan öğrencilerimizden avantaj elde etmek isteyenler, eğitimlerini sürdürürken yapay zeka bilgisini edinecekler. Öğrencilerimiz buradan ayrılırken iş rekabetinde ve kariyerlerinde yapay zeka kendilerine faydalı olacak,” diye konuştu.
Japonya Büyükelçisi Satoshi Maeda, Japonya’nın, ikili ilişkileri daha da güçlendirmeyi amaçlayan yapay zeka (AI) ve robotik başta olmak üzere Katar ile çeşitli işbirliği alanlarını keşfetmeye istekli olduğunu söyledi.
Yapay zeka robot pazarının büyümesi beklenirken, tıp alanında robotların kullanımı ve endüstriyel lojistiği geliştirmek için işbirlikçi robotların kullanımı dahil olmak üzere bu alana yüksek düzeyde ilgi var.
Elçi, Doha’daki ikametgahında yakın tarihli bir brifingde verdiği demeçte, “Gelecekte Katar ile olası işbirliği alanlarını keşfedebilirsek harika olur,” dedi.
Maeda’ya göre, Katar ve Japonya arasında yapay zeka ve robotik alanındaki işbirliği, bilim ve teknolojiye olan yoğun ilgileri nedeniyle sayısız fırsat yaratabilir.
Teknoloji Bakanımız Varank: “2025’te yapay zeka alanındaki istihdamın en az 50 bine ulaşmasını hedefliyoruz,” açıklamasında bulunmuştu. Bir 50 yıl sonra dünyanın nerede olacağı tahminini yürütürsek, Bakan Varank’ın istihdamı az bile sayılabilir.
Dubai 2050’de nasıl olurdu?
“Dubai 50 yıl sonra nerede olur,” sorusuna gençler, “Belki de hava araçlarıyla ve yapay zekayla yaygın bir hava ulaşımı elde etmiş oluruz,” diyor.
Bakan Mustafa Varank:
“2020’de dünya genelindeki yapay zeka harcamaları yaklaşık 50 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Önümüzdeki 5 yılda bu teknolojilerin pazar büyüklüğü en az 2 katına çıkacak. Yapay zekanın 2030’a kadar küresel ekonomiye 13-16 trilyon dolar katkı yapması ve yüzde 13 civarında bir büyüme sağlaması bekleniyor. Tabii bu teknolojiler hayatımıza daha yaygın bir şekilde girmesiyle bazı işlere ve hizmetlere duyulan ihtiyaçlar da giderek azalacak,”dedi.
Yapay zeka türleri başlıca; reaktif makineler, sınırlı hafıza, zihin teorisi ve öz farkındalık olmak üzere 4 ayrı türde inceleniyor.