Dolar 27,2677
Euro 28,9088
Altın 1.669,09
BİST 8.242,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Az Bulutlu
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 24°C

BEL ÖLÇÜNÜZ SAĞLIĞINIZ HAKKINDA SİZE NE ANLATIYOR?

6 Kasım 2020 10:45
108

Gördüğünüz ve kotunuza bastırdığını hissettiğiniz göbek yağı, genellikle iç organlardaki yağlanmanın bir işaretidir. Beliniz ne kadar büyükse, iç organlarınızdaki yağlanma da o kadar artar. 

İç Organlardaki Yağın Nesi Yanlış?

İç organlarınızdaki fazla yağlar parçalandığında bazen kanınıza çok fazla yağ asidi koyar ve bu da kalp hastalığı, hipertansiyon, alzheimer ve yüksek kolesterol riskinizi artırır. Ayrıca vücudunuzu insüline daha dirençli hale getirerek tip 2 diyabete ve metabolik sendroma yol açabilir. 

http://habervizyon.com/wp-content/uploads/2022/11/emin-omu-balik-ekmek-reklam-scaled.jpg

Hepimizin metabolizması parmak izimiz gibi farklıdır, ancak bel ölçüleriyle ilgili genel kurallar vardır. Kadınlarda 80 cm ve erkeklerde 94 cm altında olması gerekir. Doğru ölçüm önemlidir. Mezuranızı alın ve ayağa kalkın. Belinizin etrafında ve kalça kemiklerinizin üzerinde ölçüm yaparken, mezuranızın göbek deliğinizle yaklaşık aynı hizada olduğundan emin olun. Ölçümü nefes aldıktan sonra değil, nefes verdikten hemen sonra yapmalısınız.  

Belinizin sağlığını kontrol etmenin bir başka yolu, belinizin etrafındaki mesafeyi kalçalarınızın etrafındaki mesafeye bölmenizdir. Kadınlar için 0,85 ve erkekler için 0,90’dan yüksek herhangi bir değer, sağlığınızın risk altında olduğu anlamına gelebilir.

Bel ölçünüz sınırın üzerinde ise beslenmenizde yapmanız gerekenler:

http://habervizyon.com/wp-content/uploads/2022/11/emin-omu-balik-ekmek-reklam-scaled.jpg
  • Bel ölçüsü kontrolünde etkili olan iki baharat gösterilmiştir; kırmızı biber ve tarçın. Acı biberde bulunan ‘kapsaisin’ maddesi metabolizmayı hızlandırır ve iştahı keser. Kalori eklemeden tatlılık eklemek için kahvenize, çayınıza veya yoğurdunuza biraz tarçın karıştırın.
  • Yemekten önce bir-iki bardak su için. Açlık sinyali olarak algıladıklarınız, aslında susuzluk sinyali olabilir. 
  • Öte yandan trans yağlar ve fruktozla tatlandırılmış yiyecekler göbek yağını teşvik ediyor. Beslenme etiketini okuma alışkanlığı edinin. Özellikle bu ikisinden kaçınmaya çalışın. 
  • Yağlanmaya karşı savaşan yiyecekler yiyin; yeşil çay, Omega-3 yağ asidi içeren besinler (deniz ürünlerinde ve cevizde, fındık, keten tohumunda, chia tohumunda bulunur) ve kahve bunlara örnektir.
  • Yulaf ezmesi, meyve, tam tahıllar ve derisiz tavuk, balık, yumurta, fasulye ve az yağlı süt gibi yağsız proteinler tüketin. 
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller, karnınızın derinliklerinde kalan yağları uzak tutmak için iyi besin kaynaklarındandır. Beslenmenize eklemelisiniz. 
  • C vitamini alın. C vitaminlerinin, çalışmalar sonucu özellikle bel çevresinde toplanan yağı azalttığı ve egzersiz öncesi yeterli C vitamini alanların, daha çok yağ yaktığı tespit edildi. Yine, karın ve bel bölgesinde biriken yağ kaybı için kalsiyum almalısınız.
  • Doyma sinyalinin beyninizden midenize gitmesine izin vermek için, öğünden önce biraz sağlıklı yağ yiyin (birkaç kuruyemiş gibi); böylece öğün sırasında aşırı yemezsiniz. Sabahları öğleden sonraki açlık duygusunu bastırmak için lifli besinlere en kolay örnek olan armut ve elmadan yiyin. 
  • Asitli içecekler, hazır atıştırmalıklar, tuz ve şekerden, cipsten uzak durun. Beslenme planınızdan cipsi çıkardığınız anda, bel bölgenizden kısa sürede çeyrek kiloya yakın yağ atabilirsiniz.

Uzm.Dyt. Tevhide Çelenk 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.