Çarşamba pazarı eski kimliğine mi dönüyor?…
Çarşamba pazarının o eski günlerini görmüş ve oradan Pazar alışverişlerini yapmış birisi olarak, böyle bir düzenlemenin karşısında yer almamız söz konusu bile olamaz.
Ben 1960’lı yılların başında ortaokula başladım ve Saray hamamının arka kısmında yer alan Feratağa konağında oturuyordum. Gerçi konak yıkıntı halinde viraneye dönmüş vaziyette yine orada duruyor.
O zamanlarda Ordu’nun tek bir açık alanı, Çarşamba pazarının olduğu yerdi. Şehre gelen lunaparklar da orada kurulurdu. Çarşamba pazarı da orada kurulurdu.
O zamanlar lunaparkta en beğenilen gösterilerden birisi kurulan yerin yan yüzeyinde giden motorsiklet gösterileri olurdu. Biz oturduğumuz evden bu gösterileri seyredebiliyorduk.
Çarşamba günleri okuldan gelince büyüklerle birlikte sepeti kolumuza takar Pazar alışverişine çıkardık. O zamanlarda şimdiki gibi sağlığa zararlı naylon torbalar kullanılmıyordu. Alışveriş sepetleri ve herkesin cebinde taşıdığı bir filesi mutlaka bulunuyordu. Alınan sebze ve meyveler gazete kâğıdından yapılmış kâğıt torbalara konulurdu.
Herkes kendi kâğıt torbasını kendisi üretiyordu. O zamanlar şimdiki gibi envayi çeşit yapıştırıcılar da yoktu. Kâğıt torba veya yine gazete kâğıdından yapılmış kâğıt keseler buğday unundan yapılmış bulamaçla yapıştırılırdı.
Çarşamba pazarının içi parke taşları ile döşeli ve Pazar yerlerinin kurulması için özel yerler yapılmıştı. Aslında, o pazar yerinin kaldırılması ve bu günkü çarşı şekline dönüştürülmesi Ordu için pek de iyi bir proje değildi.
Köylüler kendi bağında, bahçesinde, tarlasında ürettiği tamamen organik ürünleri ve sütünü, yoğurdunu, tereyağını burada doğrudan halka satıyordu.
Şehirlerin simgesi olmuş ve sembolleşmiş yerleri vardır. Bu yerlerin mutlaka korunarak devam ettirilmesi ve gelecek nesillere aslına uygun şekilde bırakılması sağlanmalı.
Çarşamba pazarının eski hali de Ordu için böyle bir tarihi yerdi.
Uzun yıllardan beri Belediye yönetimleri Çarşamba pazarı için yeni projeler üretip geçmişine uygun şekilde yenilemek üzere çalışmalar başlatmış. Ama, sonunu getirememişlerdir.
Şimdi Altınordu Belediyesi Çarşamba Pazarını yenileştirme çalışmalarını başlattı. İnşallah halkın da beğenebileceği bir yerin şehrimize kazandırılması sağlanmış ve burası eski kimliğine kavuşturulmuş olur.
Böyle bir projeye herkesin destek vereceğini umuyorum. Çünkü gerçekten de bu projenin gerçekleşmesi şehrimiz açısından çok faydalı ve olumlu neticeler verecektir.
Bir kere Çarşamba pazarının olduğu yer geçmişte olduğu gibi tarihi haline kavuşacaktır.
Başta da belirttiğim gibi, ben Çarşamba pazarının o eski günlerini yaşamış birisi olarak bu projeye canı gönülden destek veriyorum ve herkesi de destek vermeye davet ediyorum.
Oradaki esnafın da mağdur edilmeden başka bir yere taşınması iyi düşünülmüş. Öyle ya, oradaki işyerlerinden evlerinin nafakasını temin eden vatandaşlarımızın da düşünülmesi gerekirdi. Bu da düşünülmüş ve onlara ihtiyaçlarını karşılayacak yer gösterilmiş.
İnşallah bu proje gerçekleşir ve hayata geçirilir. Herkesin beğenebileceği ve eski Çarşamba Pazarını hatırlatacak bir yer şehrimize kazandırılmış olur.