Dolar 27,4521
Euro 29,0261
Altın 1.646,45
BİST 8.218,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 23°C

DİYABETTEN KORUYAN BESİNLER

10 Şubat 2021 22:53
73

Yüksek kan şekeri, vücudunuzun kan şekerini düzenleyen ve enerji için hücrelerinize girmesine yardımcı olan bir hormon olan insülini yeterince üretemediğinde veya etkili bir şekilde kullanamadığında ortaya çıkar.Diyabetiniz varsa dengeli bir diyet ve egzersizin yanında, bu besinleri tüketerek kan şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz:

Tarçın

Tarçının birçok sağlık yararına sahip olduğu bilinmektedir. Antioksidan bakımından zengindir ve iltihaplanmalara karşı koyucudur. Araştırmalar, tarçının kan şekerini% 29’a kadar düşürebildiğini göstermektedir. Sindirim sistemindeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır, bu da yemekten sonra kan şekerindeki artışı engellemeye yardımcı olur.Bununla birlikte tarçın, yüksek miktarlarda kumarin adı verilen ve büyük dozlarda zararlı olabilecek bir bileşik içerir. Doğru tarçını seçmek önemlidir.

http://habervizyon.com/wp-content/uploads/2022/11/emin-omu-balik-ekmek-reklam-scaled.jpg

Cassia: Normal tarçın olarak da bilinen Cassia tarçın, nispeten yüksek miktarda kumarin içerir.

Seylan: Gerçek tarçın olarak bilinen Seylan, ikisi arasında daha az yaygın olanıdır. Kumarin oranı çok daha düşüktür. Seylan tarçınını tercih etmek gerekir.

Çemen otu tohumu

http://habervizyon.com/wp-content/uploads/2022/11/emin-omu-balik-ekmek-reklam-scaled.jpg

Çemen otu; mide hasarları, kabızlık ve mide iltihaplanması gibi sayısız sindirim problemlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Örneğin çemen otundaki suda çözünebilen lif, kabızlığı hafifletmektedir.

Çemen otu tohumları, kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilecek harika bir çözünür lif kaynağıdır.Birçok çalışma, çemen otunun diyabetli kişilerde kan şekerini etkili bir şekilde düşürdüğünü göstermiştir. Şeker hastalığının tedavisine yardımcı olmak için pişmiş ürünlere çemen otu eklenebilir. Çemen otu tohumu için önerilen doz günde 2-5 gramdır. Çemen otu tohumlarının diyetinize eklenmesi kolaydır ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Krom ve magnezyum yönünden zengin besinler

Yüksek kan şekeri seviyeleri ve diyabetten korunmada krom ve magnezyum mineralleri etkilidir.Krom, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında rol oynar. Metabolik hızı artırmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Krom eksikliği sizi karbonhidrat intoleransına yatkın hale getirebilir.

Krom açısından zengin yiyecekler şunları içerir:etler,kabuklu deniz ürünleri, balık,yumurta, tam tahıllı ürünler, fındık.Şeker hastalarının özü ayrılmamış tahıl ürünleri kullanmaları krom sağlama açısından yararlıdır.

Magnezyumun kan şekeri seviyelerine de fayda sağladığı gösterilmişken, magnezyum eksikliği daha yüksek diyabet geliştirme riskiyle ilişkilendirilmiştir.

Magnezyum açısından zengin besinler şunları içerir: koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabak ve kabak çekirdeği, badem, ceviz, kaju, fındık, fıstık, susam gibi yağlı tohumlar, tam tahıllar, avokado, soya fasülyesi en iyi kaynaklarıdır.

Uzm.Dyt.Tevhide Çelenk

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.