Dubai Doğal Yağmur Teknolojisi
Dubaili yönetim ile İngiliz bilim insanlarının ortak projesi, “Bulut Tohumlama”

İngiltere’de hizmet vermekte olan Reading Üniversitesi bünyesindeki bilim insanlarının ortaklığıyla gerçekleştirilen proje ile drone’lar yardımı ile yağmur yağdırılmıştı. Dubaililer, hava sıcaklığının 50 santigrat dereceyi aştığı şehirde yapay yağdırılan yağmurdan faydalanmıştı.
Teknolojiyle yağış mümkünse ve doğaya zararı yoksa orman yangınlarında bu teknoloji bir ihtiyaçtır.
Dubaili bilim insanları ile İngiliz uzmanlar, dronelarla yapay şekilde doğal yağmur yağdırmayı bu şekilde başardı. Dronelar ile bulutlara elektroşok verildi. Serbest durumda olan su damlacıkları bir araya gelerek ağırlaşmasını ve yağmur yağmasını sağladılar. Kuraklık ve orman yangınları için Türkiye’de kullanılabilecek bir teknoloji.
YENİ BİR PROJE
Khalifa Üniversitesi’nden bir araştırmacı tarafından geliştirilen ‘Su yoğunlaşma çekirdekleşmesini ve büyümesini hızlandırmak için nanoteknolojiyi kullanmak’ başlıklı araştırma projesi, yeni bir bulut tohumlama malzemesi üretmeyi amaçlıyor.
Alya, “Bu malzeme tohumlama faaliyetinin etkinliğini mevcut malzemeye göre üç kata kadar artırıyor. Ayrıca bu malzemenin üretimini ticarileştirme aşamasına almak için ilk planlarımız var. Bu malzeme burada BAE’de üretilecek.” Ulusal Meteoroloji Merkezi (NCM) tarafından yönetilen programın yöneticisi Al Mazroui.
Al Mazroui, NCM’nin yağmur iyileştirme bilimi ve teknolojisini ilerletmeyi amaçlayan girişimlerini ve programlarını sergilediği Su, Enerji, Teknoloji ve Çevre Fuarı’nın (Wetex) yakın zamanda sonuçlanan 24. Baskısında, Bulut tohumlamanın önemini vurguladı ve yağmur iyileştirme girişimlerinin yağış miktarını yüzde 25’e kadar artırmaya yardımcı olduğunu vurguladı.
“Geçmişte yürüttüğümüz çalışmalar, yağışın iyileştirilmesinde bulut tohumlamanın önemini göstermiştir. Bazıları, bulut tohumlamanın temiz bir atmosferde yağmuru yüzde 25’e kadar artırabileceğini öne sürüyor. Ancak, farklı durumlarda değişiklik gösterebilir,” diye ekledi Al Mazroui.