Dolar 19,0510
Euro 20,5023
Altın 1.211,97
BİST 5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Çok Bulutlu
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Paz 20°C
Pts 10°C
Sal 9°C
Çar 11°C

GÜZELORDU’DAN HABERORDU’YA…

16 Kasım 2020 09:05
59

Ordu’da gazetecilik serüveni 1920’li yıllara dayanır. Mesleğin üstadı Bilal Köyden, Türkiye’deki ilk köy gazetesini yine o yıllarda çıkarmaya başlar. 1927’de yayın hayatına başlayan GüzelOrdu Gazetesi 1929 yılında Latin harfleri ile basılı olarak çıkmaya başlar. Gazete kısa bir süre sonra kapanma serüvenine girer. 

Gazete neden kapanır? Sebep!

Latin harfleri kullanmaya başlayan gazete, harflerin siparişinin verilememsinden dolayı kapanır. Malum! Şimdiki gibi bilgisayar klavyelerinde yazılmıyordu gazeteler. Bilgisayar da neydi ki…

http://habervizyon.com/wp-content/uploads/2022/11/emin-omu-balik-ekmek-reklam-scaled.jpg

Türkiye’nin ilk köy gazetesinin basıldığı matbaa küçük bir tezgahtı ve Gazeteci Bilal Köyden bu tezgah için şu ifadeyi kullanırdı:

“Bir Ömür Törpüsü Tezgahı”

O dönemler öyleymiş gerçekten. Tahtadan yapılan ve basılı yayınların devam etmesi için bir fırsat olan tezgah. Saatte önlü arkalı 140 gazete basabiliyormuş zor bela. Harfleri dizmesi, sayfa bağlamaları ayrı bir zahmet.

http://habervizyon.com/wp-content/uploads/2022/11/emin-omu-balik-ekmek-reklam-scaled.jpg

Bunun ötesinde birçok defa yaşanan dizgi hataları Bilal Köyden’i yargılanmaktan son anda kurtarır.  Gazetede bir gün “Mebus namzetleri” başlıklı yazının “Mebus namertleri” şeklinde çıkması ancak dağıtımdan önce fark edilir ve iş büyümeden konu kapanır.

Bilal Köyden, bin bir zorluklarla çıkardığı GüzelOrdu Gazetesi’nde hiçbir siyasi taraf tutmamış, gerçekleri savunmuş ve yazmış. Bu sebeple de her dönemin en sıkıntılı süreçlerinden olan “Muhalif Gazete” suçlamalarıyla anılmış. Öyle ki çoğu abone gazeteyi evine götürmemiş, abonelik ücretini vermiş gitmiş. Muhaliflerin yanında olmak korkutucu ya!

Her neyse…

Araştırdığım bazı kaynaklara göre; 4 Haziran 1967 günü vefat eden Bilal Köyden, Güzelordu’da yazan arkadaşı Kemal Şensoy’a bir söyleşi sırasında “Kemal, ileride bizi unutacaklar mı?” diye sormuş.

GüzelOrdu’dan HaberOrdu’ya…

2000’li yılların Ordu’su…

Ordu’da onlarca gazete var. Herkes kendi ekmeğinin peşinde, kendi ekibiyle gündemi takip edebilmek adına çalışıyor. Gazeteler Valilik Basın Birimlerince denetleniyor ve çok şükür Ordu basınında herhangi bir olumsuz durum yok. Matbaa imla hatalarını saymazsak.

2010’u geçerken, hele ki Ordu’nun Büyükşehir ünvanını aldığı 2014’ten sonra Ordu’da basın kazanı kaynamaya başladı.Ne oldu anlam veremediğim bir durum;  Üstad Bilal Köyden’in gazetecilik idealizmi, gerçekçi duruşu kendini siyasete yaklaşma, birilerine yaranma hevesine bıraktı nedense. Duruşunu bozmayan gazeteler ise ayakta kalmaya çabalıyor halen.

2014’tün son çeyreğinden itibaren Ordu’da dergi çıkarma, kişiye ve siyasete bağlı internet siteleri açma, ilçelerde basın faaliyetleri artış gösterdi. Basın İlan Kurumu’na bağlı resmi gazetelerin yanı sıra onlarca yerel ve bölgesel gazeteler kuruldu. İstanbul’da Ordu adına kaç tane basın anlamında çalışma yapıldı sayamıyorum bile. Bunlar mesleğin öteki yüzü oldu gitti. Çoğu tutunamadı gitti. Birilerinin adamı olundu, birileri ile gidildi, birileri ile yok olundu. Ve halen gündem yapma peşinde, birilerini siyasete sokma derdinde olan gazeteler varlığını koruyor ne yazık ki. Olsun…

Ve HaberOrdu…

Ta ki Ordu’nun siyasette henüz emeklediği, yalakalığın bilinmediği, samimiyetin olduğu dönemlerden bu yana…

Web dünyasında ilk günden bu güne faaliyetlerini sürdüren ve ne dediyse kabul gören bir gazete olarak daha güçlü yapısıyla yoluna devam ediyor. Haber Ordu Gazetesi artık basılı gazete olarak tamamı renkli ve Ordu’nun yanı sıra Orduluların yaşadığı her yerde masada duran bir yapı.

Gazeteci Ömer Faruk Günay’ın liderliğinde, yerelin suyunu içmiş ve ulusalın tadını almış bir isim olarak çekilen nice zahmetlere rağmen ayakta duran bir bir gazete Haber Ordu. 

Bilal Köyden’in ruhunu taşıyan, vefatından önce “Acaba beni unuturlar mı?” endişesini dile getiren üstadın ideallerini günümüze taşıyan biri Ömer Faruk Günay.

Siyasetin tadını da almış ancak günümüzdeki birçok gazeteci gibi yalakalığı ve para hırsını cebine koymuş biri değil. Tebrik etmek gerekir. 

Evet! Tebrik ederiz. Haber Ordu Gazetesi’ni bölgede olmayan bir yapıda üstlenen, kurduğu ofisin kapılarını herkese açık tasarlayan Günay’ı tebrik etmek gerek. 

Ve 1960’ların gazetecilerindeki unutulmaz, gerçekçi ve tarafsız duruşun bugünkü yansımasını…

Tebrikler Haber Ordu… Bir Ömür Törpüsü Tezgahı’nda başarılar Haber Ordu…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.