Dolar 27,2514
Euro 28,8205
Altın 1.665,18
BİST 8.242,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Az Bulutlu
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 24°C

HASTALIKLARA KARŞI GÜÇLÜ BİR VÜCUT İÇİN 9 İPUCU

29 Ekim 2020 21:24
78

Vücudunuz için yapacağınız birkaç diyet ve yaşam tarzı değişikliği vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirebilir ve zararlı patojenlerle veya hastalığa neden olan organizmalarla savaşmanıza yardımcı olabilir. Bunun için 9 farklı yol var.

1. İyi bir uyku uyuyun.

Uyku ve bağışıklık birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Yetersiz veya kalitesiz uyku, hastalığa karşı yatkınlığı artırabilir. 164 sağlıklı yetişkinde yapılan bir çalışmada, her gece 6 saatten az uyuyanların, her gece 6 saat veya daha fazla uyuyanlara göre hasta olma olasılılarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan bir saat önce ekran süresini sınırlandırmayı deneyin, çünkü telefonunuzdan, televizyonunuzdan ve bilgisayarınızdan yayılan mavi ışık vücudunuzun doğal uyku döngüsünü etkilemektedir.Ayrıca tamamen karanlık bir odada uyumak veya uyku maskesi kullanmak, her gece aynı saatte yatmak ve düzenli egzersiz yapmak hem uyku kalitenizi hem de bağşıklığınızı güçlendirecektir.

http://habervizyon.com/wp-content/uploads/2022/11/emin-omu-balik-ekmek-reklam-scaled.jpg

2. Bitkisel besin tüketin.

Meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, tohumlar ve baklagiller gibi bütün bitkisel besinler antioksidanlar açısından zengindir.Bitkisel gıdalardaki lif, bağırsağınızdaki sağlıklı bakteri topluluğunu besler. Sağlam bir bağırsak bağışıklığınızı güçlendirir.Ayrıca meyve ve sebzeler, soğuk algınlığının süresini azaltabilen C vitamini gibi besinler açısından zengindir.

3. Sağlıklı yağlar tüketin.

http://habervizyon.com/wp-content/uploads/2022/11/emin-omu-balik-ekmek-reklam-scaled.jpg

Zeytinyağ, chia tohumu ve balıklardan özellikle somon gibi omega 3 açısından sağlıklı yağlar, hastalıklara neden olan zararlı bakteri ve virüslerle savaşarak, vücudunuzun bağışıklık tepkisini artırabilir .Ayrıca zeytinyağı, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalık riskinin azalmasına yardımcı olur.

4. Daha fazla fermente yiyecekler yiyin veya probiyotik takviye alın.

Bağırsak sağlığı ve bağışıklık birbiriyle derinlemesine bağlantılıdır. Fermente gıdalar , sindirim sisteminizi dolduran probiyotik adı verilen faydalı bakteriler açısından zengindir.Bu yiyecekler arasında yoğurt, lahana turşusu, kefir bulunur.Düzenli olarak fermente yiyecekler yemiyorsanız, probiyotik takviyeleri almanızı tavsiye ederim.

5. Eklenti şekerleri sınırlayın.

Ortaya çıkan araştırmalar, ilave şekerlerin ve rafine karbonhidratların aşırı kilo ve obezite oluşumana katkıda bulunabileceğini göstermektedir.Obezite de hastalanma riskinizi artırabilir. Yaklaşık 1000 kişide yapılan gözlemsel bir araştırmaya göre, grip aşısı uygulanan obezite hastalarının, aşıyı alan obezite olmayan bireylere göre grip olma olasılığının iki katı olduğu görülmüştür.Obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığının bağışıklık sisteminizi zayıflatabileceği göz önüne alındığında, eklenen şekerlerin sınırlandırılması, bağışıklık sistemini güçlendiren bir diyetin önemli bir parçasıdır.

6. Orta düzeyde egzersiz yapın.

Uzun süreli yoğun egzersiz bağışıklık sisteminizi baskılayabilir, ancak orta düzeyde egzersiz onu güçlendirebilir.Yapacağınız düzenli, tempolu yürüyüş , sabit bisiklet, koşu, yüzme ve hafif yürüyüş gibi orta düzeyde egzersiz bağışıklık hücrelerinizin düzenli olarak yenilenmesine yardımcı olur.

7. Susuz kalmayın.

Su içmek sizi mutlaka mikroplardan ve virüslerden korumaz, ancak susuz kalmanın sizi hastalığa daha yatkın hale getirdiğini unutmayınız.Susuzluk baş ağrısına neden olabilir ve fiziksel performansınızı, odaklanmanızı, ruh halinizi, sindiriminizi ve kalp ve böbrek fonksiyonunuzu engelleyebilir. Bu komplikasyonlar hastalığa yatkınlığınızı artırabilir.Susuzluğu önlemek için her gün idrarınızı soluk sarı yapacak kadar sıvı içmelisiniz . Yaşlı bireylerin vücutları yeterince susuzluk sinyali vermediği için içme dürtüsünü kaybetmeye başlarlar bu yüzden düzenli olarak içmeleri gerekir.

8. Stres seviyenizi yönetin.

Stres ve kaygıyı gidermenin, bağışıklığın güçlenmesinde önemli bir rolü vardır. Uzun süreli stres, iltihaplanmaya veya bağışıklık hücrelerinizin çalışmasını engeller.Egzersiz ve diğer uygulamalar yoluyla stres seviyenizi düşürmek, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

9. Takviyelerle destekleyin.

Bazı takviyeler viral enfeksiyonlarla savaşabilse de, hiçbirinin COVID-19’a karşı etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Ancak bu iddialar temelsiz ve doğru değildir.Araştırmalar,C vitamini,D vitamini,çinko gibi takviyelerin yanısıra kara mürver,ekinezya,sarımsak gibi bitkisel takviyelerin vücudunuzun genel bağışıklık tepkisini güçlendirebileceğini göstermektedir.

Hiçbir ek, diyet veya yaşam tarzı değişikliği – sosyal mesafe olarak da bilinen fiziksel uzaklaşma ve uygun hijyen uygulaması dışında sizi COVID-19 hastalığındaan koruyamaz.Ancak öneriler bağışıklığınızı artırarak,hastalanma ihtimalinizi düşürecektir.

Uzm.Dyt.Tevhide Çelenk

ETİKETLER:
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.